maanantai 20. huhtikuuta 2015

23. Maidon kuiva-aineen määrittäminen

Tässä työssä yritettiin määrittää maidon kuiva-ainepitoisuutta haihduttamalla siitä kaikki vesi.

Työvälineet
-analyysivaaka, herkkyys 0,1mg
-lämpökaappi, lämpötila 90*C ja 104*C
-eksikaattori
-kertakäyttöisiä kuiva-ainekuppeja
-5ml:n ruiskuja

Työn teko aloitettiin hakemalla ruokalasta maitoa säilöpullolla, jonka jälkeen sitä lämmitettiin 40-asteisessa vesihauteessa välillä sekoittaen. Seuraavaksi mitattiin näytteiden ja niiden kuppien massat ja tulokset kirjattiin ylös taulukkoon. Näytteitä otettiin kaiken kaikkiaan kolme. Näytteiden ottamisen ja mittaamisen jälkeen ne laitettiin 90*C lämpökaappiin, kunnes neste oli haihtunut. Tosin neste ei haihtunut juuri ollenkaan siinä 30minuutin aikana mitä näytteet olivat kaapissa. Seuraavaksi lämpökaapin lämpötila nostettiin 102-asteeseen, ja näytteitä pidettiin kaapissa seuraavat kolme tuntia. Kun näytteet olivat olleet sen 3 tuntia lämpökaapissa, ne siirrettiin eksikaattoriin jäähtymään 30 minuutiksi jonka jälkeen näytteet punnittiin. Näytteet laitettiin vielä kerran varmuudenvuoksi eksikaattoriin jäähtymään mutta näytteiden massassa ei tapahtunut merkittäviä muutoksia. Lopuksi laskettiin kuiva-aine%.



näyte 1 näyte 2 näyte 3
Astian paino 1,11760g 1,2103g 1,2165g
Näytteiden kanssa 4,3060g 4,120g 4,1375g
Eksikaattorin jälkeen 1,4628g 1,4805g 1,48609g




















Kuiva-aine%


näyte 1 näyte 2 näyte 3
16 % 9 % 9 %




1 kommentti: